I Gdansk, Gdynia och Sopot finns det många sevärdheter, städerna är populära bland  turister och affärsmän, men har även mycket att erbjuda till shoppingsugna.  Över en halv miljon kvadratmeter är handelsytan på alla köpcentra i Gdansk, Gdynia och Sopot. Det finns också massor av små butiker och affärer, men även några saluhaller och utemarknader.  Shopingcentra har ett stort utbud av restauranger och biografer, även 5D.

Shoppingcentra

Shoppingcenter Klif I Gdynia

De flesta shoppingcentra finns vid Europaväg E28 dvs. längs västra ringleden och  vid utfarten mot Szczecin, några har ocks[ klämt sig i innerstaden.

Stora helger som jul och påsk är de enda dagarna då det är stängt. Annars stänger de inte förrän 22:00 (söndagar 20:00). Tesco håller även öppet 24 timmar.

Lista över shoppingcentra kan man finna här: http://www.shopandsee.eu/en/gdansk_guide/shopping_centers

Konst och hantverk

Butiker med konst elller antikviteter finns i städernas centrum. Stora fynd kan man även finna under Sankt Dominikus marknad i augusti eller på lördags- och söndagsmorgnarna på loppmarknad på militärflygplatsen i Pruszcz Gdanski – en mil söder om Gdansk

Kläder och accessoarer

Det finns många butiker i shoppingcentra. Billigare kläder kan man även handla på utomhusmarknader i Gdynia och Gdansk

Hem och trädgård

Byggvaruhus vid de stora shoppingcentra har ett stort sortiment. Det finns även många möbel- och inredningsaffärer

Livsmedel

Hallon

De flesta stormarknader och mindre affärer erbjuder stort sortiment av kött, grönsaker, frukt, sprit och dylikt. De  stänger vanligtvis 21:00, men många håller öppet även 24 timmar. Färska grönsaker, nybakad bröd och kött köper man helst på utemarknader.

Hälsa och skönhet

Sopot är ledande ort i Polen när de gäller kosmetikatillverkning. Här finns de redan väletablerade och kända i landet laboratorier och firmor som inte ännu marknaför sig utomlands. De erbjuder högkvalité kosmetika. De lokala varumärken är AA, Ocan och Ziaja.

Sport och utomhusaktiviteter

Det finns många affärer som säljer idrottsutrustning både vid de stora köpcentra och i mindre butiker mit i stan.

Presenter och souvenirer

Bärnsten, som även kallas för Jantar eller Nordens Guld är en färgrik ungefär 40-60 miljoner år gammal kåda av barrträd. Den förekommer i oregelbundna klumpar eller i form av droppar och kan innehålla fossila rester av växter eller insekter. I de slaviska områden handlade man med bärnsten redan i den yngre stenåldern och under Romarriket den berömda Bärnstensleden löpte från Adriatiska havet till Östersjön. I Pommern betalade man med bärnsten för vapen och verktyg och använde bärnstenstinktur för många åkommor. Gdansk var ett viktigt bärnstenscenter redan i medeltiden och den berömda Bärnstenskammaren tillverkades i Gdansk 1711. De vackraste exemplar på bärnsten kan man beundra i Gdansks Historiska Museet, Arkeologiska Museet, Inklusions Museet i Gdynia och den största utställningen i Museet vid Riddarborgen i Malbork. Man borde lägga märke till det största bärnstenaltaret i världen och unik monstrans (170 cm) vilka finns i S:ta Birgittas Kyrka. Varje år kan man också bli världsmästare i bärnsten plockning genom att delta i tävlingar i badorten Jantar. Gdansk är också värden för världens största bärnstenmässan AMBERIF och Universitetet i Gdańsk har den enda i världen Institutionen för Bärnsten! Från konsthandlarna på Långa Torget kan man köpa fina grafiker av sevärdheter i Gdansk.

Man uppskatar även fina polska gammaldags leksaker i trä.

Böcker och musik

Empik heter största affärer där man kan handla musik, polska, engelska och tyska böcker och även parfym och kosmetika. Bokhandlare finns längs många gator i centrum.

Leksaker

Köp gärna gammaldags leksaker snickade i trä. Man kan lätt köpa dem i souvenirbutiker eller hos handlarna som har sina utställningar vid Sopots träpir eller mitt i stan i Gdans

Elektronik och vitvaror

Både stormarknader eller specialiserade stormarknader har ett brett utbud av elektronik och vitvaror, för det mesta billigare än i Norden

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *