Senaste inläggen:
Pommerns bästa maträtter

I Pommern får man finna många restauranger som bjuder på lokal, närproducerad mat. Här får man prova både utländska och inhemska delikatesser. Här nere presenteras några av bästa maträtter som man kan smaka i restauranger både i Gdansk, Gdynia och Sopot eller på landsbygden.

Ugnbakad anka hör till polska traditionella rätter. Man förbereder rätten med olika slags fyllning. Mest populära är äppel- eller torkade fruktfyllning.

Om vallmofrökakan skriver man i svenska wikipedian att den är ett traditionellt polskt bakverk, men finns även i andra öst- och centraleuropeiska områden – i Kroatien makovnjača, Litauen och Ungern (bejgli), samt även spridits över världen med emigrationen. Namnet kommer från den ungerska och polska/slaviska ordet mak (vallmofrö). Makowiec är en mäktig kaka, till största delen bestående av vallmofrön blandat med socker, rom och russin. Bakverket görs vanligen som en rulltårta, ibland med glasyr på toppen, eller som en kaka med mördegsbotten med ovan beskrivna vallmofrömassa ovanpå. Makowiec är nästan ett måste vid det ungerska och polska julbordet och påskfirandet, liksom Sernik i Polen och den valnötfyllda bejglin i Ungern. Valnötruladen serveras även under resten av året.

Surdegssoppa żurek är alla polackernas favorit. Serveras gärna under påsken – helst med ägg och vit korv. Ofta serveras i ett tom bröd limpa som fungerar som tallrik.



Comments are closed.