Motorväg A1

 

 

I slutet av april blev den nya motorvägenens (A1) sista avsnitt (mellan städerna Kowal och Wloclawek) invigd. Den bekvämma 33 mil långa vägen är en snabb länk mellan Trestaden (Gdynia, Sopot och Gdansk) i norr och städer i norra och centrala Polen. Vi vill visa för er (med hjälp av Google Maps) att Gdansk har blivit nyligen en bra utgångspunkt för resor till övriga delar av Polen. Efter besöket i Gdansk, Gdynia och Sopot kan man lätt och snabbt ta sig med bil mot Grudziadz, Torun, Wloclawek och Lodz.

Gdansk - centrum

 

Gdansk centrum – här börjar vi. Svänger till vänster och följer skyltarnas anvisningar: E75 Lodz. Den motorvägen A1 är en del av Europaväg E75 mot Bratislava, Budapest, Belgrad, Skopje, Thessaloniki, Aten och Kreta.

 

2

Vi åker rakt fram förbi en byggnad som var kommunistiska säkerhetspolisens kontor (till vänster). Här får vi se Gdansks spårvagnar sista gången. Är man spårvägarnas entusiast har man flera städer att besöka längse den polska E75-sträckan – Grudziadz, Torun, Lodz, Czestochowa och Katowice. För att nå motorvägen åker man först längs stadens längsta gata – Trakt sw. Wojciecha.

3

 

Här svänger vi till vänster mot stadens södra ringled E77 (riksvägen 1).

4

Det tar endast ett par minuter innan vi når Trestadens västra ringled.

5

Här börjar motorvägen A1. Sträcka Gdansk-Torun är en betalväg.

6

Rusocin nära Gdansk – här tar man biljett.

7

Nu kör vi. 30 mil till Lodz.  Hastighetsgränser för personbilar är 140 km/timme, för bussar och lastbilar 80 km/timme (vissa bussar även 100 km/timme).

9

Dags för en kisspaus och rökpaus…

8

och att tanka.

10

Floden Wisla vid Grudziadz.

11

Vi kör förbi våtmarker.

12

Vi närmar oss mot Torun. Här får man svänga mot centrum, Bydgoszcz och Warszawa.

13

Betalsträckan tar slut här.

14

Dags att betala – med kontanter (polska zloty eller euro), kreditkort. Vi lämnar biljetten och kysser farväl på 29,90 zl (bussar 71 zl).

informacja turystyczna w grudziądzu

Vilka städer får vi se längs motorvägen? Grudziadz

p0000004290

Torun

wloclawek-www.wloclawek.webd.pl

Wloclawek

lowicz

Lowicz

lodz-s05

och Lodz. Trevlig resa!