10 hetaste sommarevenemang i norra Polen

 

Om inte sommarväder, kultur- och naturskatter lockar turister till Gdansk, Gdynia och Sopot då gör det många heta sommarevenemang. Här presenterar vi några som kommer säkert att väcka uppmärksamhet hos både polska och utländska gäster:

1.      S:t Dominiksmarknaden, 31/7 – 17/8, Gdańsk

Detta är en av de största sommarattraktionerna Gdańsk har att erbjuda och dessutom en av de äldsta och mest kända kultur och handelfestligheterna i Europa, att jämföra med Oktoberfesten i München och Julmarknaden i Hamburg. Marknaden fungerar som en länk mellan handelsmässan och det rika kulturprogrammet som erbjuds samtidigt. På ett hundratal marknadsstånd finns det ett  brett utbud av dagligvaror, folkkonst, hantverk och  världsberömda bärnstenssmycken från Gdańsk. Festen äger rum i juli och augusti. Under tidigare marknader har runt tusen utställare, såsom handlare, artister, hantverkare och samlare deltagit. På gatorna i Gdańsks gamla stad kan man stöta på såväl hantverksbord, juvelerare, konstnärsbodar och såväl professionella som hobbysamlare. Gastronomiska erbjudanden finns det gott om, såväl lokala hemgjorda specialiteter som färsktbryggt öl.

 

2.      Shakespeares Festival, 30/7 – 7/8, Gdańsk

Engelska teatrar besökte Gdańsk regelbundet under 1600-talet. Som följd av rika kontakter med Shakespeares skådespelsförfattarskap bjuder man hit teatrar från hela världen. I år ser man mycket fram emot Macbeths föreställning av Romeo & Julia Kören från Stockholmska Dramaten.

 

3.      FETA 14/7 – 17/7, Gdańsk

Den internationella frilufts- och gatuteaterfestivalen FETA uppstod 1997 för att högtidligt fira Gdańsks 1000-års jubileum. Sedan den gången sätts scener för ovanliga spektakel upp varje år. Idag attraherar denna edukativa festival runt 300 teatrar från hela världen. Inom ramen för festivalen finns också mindre teatrar som ger föreställningar med stora ögonblick. I år kommer teatersällskapen att hålla till i de vackra omgivningarna kring Motława-floden på gamla 1600-talets  befästningar.

 

4.      Ladies Jazz Festival, 22/7 – 24/7, Gdynia

Festivalen organiseras sedan 2005 och skiljer sig från övriga jazz evenemang tack vore sin kvinliga karaktär. Alla konserter äger rum i Gdynias Musikalska Teater

 

5.      Malborks belägring, 21/7 – 24/7, Malbork

1410 efter Tyska Ordens förkrossande nederlag vid Grunvald höll slottet i Malbork emot en belägring av polska kronans armén. Varje år kommer tusentals medeltidafantaster återuppleva belägring av borgen. Iscensättningen kombineras med konserter och medeltidamarknaden.

 

6.      Vivat Vasa!, 13/8 – 14/8, Gniew

Andra polska kriget pågick 1600-1629, och var en del av kampen mellan Sigismund och Karl IX, senare Gustav II Adolf, om den svenska kronan. Även hit till Gniew kommer historiafantaster att återuppleva slaget vid Mewe (på polska Gniew) som Sverige vann.

 

7.      Beach Party Gdynia, 29/7 – 30/7, Gdynia

Gdynias strand blir scen för VJs från både Polen och Europa. Det blir en helg för alla som gillar dans, musik och laserljus

 

8.      Erykah Badu i Ergo Arena, 5/8, Gdańsk & Sopot

Drottningen av neo-soul musik framträder den nybyggda arenan på gränsen mellan Gdańsk och Sopot

 

9.      Ozzy Osbourne i Ergo Arena, 9/8, Gdańsk & Sopot

framträder rocksångaren (f. d. Earth och Black Sabbath) i den nybyggda arenan på gränsen mellan Gdańsk och Sopot

 

10.  The Tall Ships Regatta – The Culture Regatta 2011 i Gdynia, 2/9 – 5/9

Internationell havskappsegling för segelfartyg och stora segelbåtar: Gdynia blir en sluthamn för tävlingens andra etappen